Varaličarski kup Bovan 2010

U nedelju 31. oktobra je na Bovanskom jezeru održano drugo po redu takmičenje u lovu grabljivica na veštačke mamce. Kao i predhodne godine okupilo se veliki broj zaljubljenika u varaličarenje. Ukupan broj prijavljenih takmičara je bio 54, a svoje učešće su dali ribolovci sa prostora cele Srbije. Ove godine se pojavilo i jedan broj ribolovaca iz Sokobanje, ukupno 8, te se nadamo da će narednih godina odziv članova USR Moravice biti veći, pa koristimo ovu priliku da pozovemo i ostale zainteresovane koji se bave ovom vrstom ribolova.

Samo takmičenje je bilo dobro osmišljeno jer su propozicije obuhvatile sve vrste grabljivica koje nastanjuju Bovansko jezero, pa je gram ulovljene štuke i soma nosio 2 boda, ulov smuđa 3 a ulovi bandara i klena su donosili 5 boda. Normalno poštovale su se sve propisane mere, pa su se bodovale samo najveće 3 ribe iznad propisanih minimalnih mera. Pista na kojoj se takmičilo je bila dovoljno velika, te su takmičari imali mogućnost promene mesta. Takmičenje je trajalo 6 sati, od 10 do 16, pa je vreme održavanja uz lepo i sunčano vreme, povremeno uz lagan vetar, onemogućilo veliki broj varaličara da ostvare neki ulov.

Ukupno je ulovljeno 6 bandara, jedan smuđ i jedna štuka, koji su se bodovali bez obzira na slab ulov. Mislim da nije bilo nezadovoljnih koji su imali prilike da provedu prijatan dan proveden na vodi. Na kraju da pomenemo organizatore ovog takmičenja. Veliki deo posla su uradili članovi varaličarske sekcije „Nišave” iz Niša, uz medijsku promociju lista „Spin and Fly” i ribolovačkog sajta „Varaličar”. Nagrade koje su obezbeđene su bile lepe i bogate, pokloni za svakog takmičara i doručak na pisti pokazuju da se uz malu kotizaciju koja je iznosila 400 dinara i puno truda može organizovati lepo i uspešno druženje.