Uspela akcija čišćenja PIO Lepterija

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/usrmorav/public_html/includes/menu.inc).
17. aprila je organizovana akcija čišćenja obala reke Moravice u Predelu pod posebnom zaštitom „Lepterija-Sokograd” u dužini od oko 3 kilometra. Velike poplavne vode su ovog proleća donele velike količine smeća iz čitavog slivnog područja gornjeg toka Moravice pa je popularno izletište Lepterija izgedalo zaista jadno i ružno, prvenstveno zahvaljujući velikom broju kesa koje su ostale da vise po okolnom rastinju. Iz tog razloga su Mušičarska sekcija Udruženja sportskih ribolovaca „Moravica”, NVO Zeleno srce Srbije i Kancelarija za mlade ponudile pomoć šumskoj upravi Sokobanja, koja inače gazduje ovim delom, da svi zajedno očistimo i sredimo Lepteriju. Uz veliku pomoć Direkcije za urbanizam i izgradnju, JKP „Napredkak” i Opštinske uprave Sokobanja, akcija je u potpunosti uspela.

Pored čišćenja obala, iskoristili smo prisustvo odgovarajuće opreme da obale reke iskrčimo od sitnog rastinja te smo postigli još jedan efekat. Vodeno ogledalo reke je sada više osvetljeno što će dovesti do malo boljeg zagrevanja reke i tako poboljšati bioprodukcija samog vodotoka u tom delu reke Moravice. Pošto je prošlogodišnje poribljavanje potočnom pastrmkom u potpunosti uspelo, ove godine se planira još jedno pa je iz tih razloga na ovom delu reke trenutno zabranjen svaki vid ribolova. Sve ove aktivnosti imaji za krajnji cilj da se na ovom delu reke ustanovi pastrmski revir po sistemu „Uhvati i pusti” koji bi predstavljao poboljšanje turističke ponude same Sokobanje, bio idealan poligon za dalju edukaciju ribolovaca i ostao najlepše izletište meštana Sokobanje i svih naših gostiju.

Na kraju, iskazujemo veliku zahvalnost svima koji su se odazvali na ovu akciju i verujemo da će u narednim godinama biti sve manje potreba za ovakvim aktivnostima.
akcija čišćenja pio lepterija sokobanja moravica