Srbijašume na delu

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/usrmorav/public_html/includes/menu.inc).
Od 2009. godine JP „Srbijašume” preduzima ozbiljne korake u očuvanju ribljeh fonda u reci Moravici, na potezu park Banjica - Sokograd. U planu je poribljavanje reke potočnom pastrmkom kao i uređivanje samih obala reke. 21.10.2009. godine je JP Srbijašume sprovela akciju poribljavanja Moravice potočnom pastrmkom u okviru oblasti PIO „Lepterija”. Akcija je proteklih meseci pažljivo planirana, od izbora riblje mlađi, vodostaja reke i temperature vode, do izbora mesta na reci gde bi ona bila puštena. Angažovani su i stručnjaci iz oblasti ribarstva koji su kroz ozbiljnu studiju napravili SPUR za ovaj deo reke Moravice. Riblja mlađ je uzeta sa ribnjaka „Gika”, udaljenom desetinak kilometara od Sokobanjea, koji duži niz godina daje veoma kvalitetnu mlađ pastrmke. Investicija je, uz neke prateće troškove, iznosila oko 50 000 dinara. Kupljena je mlađ u veoma dobrom stanju, prosečne težine 15 grama, starosti od 1 godine i više.

Akciju su ispratili republički inspektor zaštite prirodne sredine Danica Đekići i predstavnici udruženja sportskih ribolovaca „Moravica” koji su bili zaduženi za odabir najboljih pozicija za puštanje mlađi u reku. Iako je teren bio veoma nezgodan za prenos mlađi, učesnici su učinili sve da je ravnomerno rasporede. Kako saznajemo od direktora JP „Srbjašume” - Sokobanja, Slobodana Stevanovića, poribljavanje će se izvršiti i 2010. godine u cilju stvaranja jednog kvalitetnog revira i vraćanja potočne pastrmke u Moravicu. Prvih godina će biti totalno zabranjen ribolov radi što boljeg mresta pastrmke. Naravno, biće zabranjen lov na prirodan mamac kao i uzimanje riba. Table o zabrani ribolova se sada postavljaju na vidnim mestima duž obale reke.

Rukovodstvo JP „Srbjašume” namerava veoma oštro da se obračuna sa onima koji bi prekršili donešene zakonske odredbe na ovom delu reke Moravice. Svi oni koji prekrše zakon biće krivično gonjeni uz veoma visoke novčane kazne. Biće i obračuna sa potencijalnim zagađivačima reke Moravice na području PIO „Lepterija”, kako bi se otklonili bukvalno svi uzroci zagađenja.