Som od 45kg u 2009.

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/usrmorav/public_html/includes/menu.inc).
U plitkom delu Bovanskog jezera relativno mali broj ribolovaca iz Sokobanje peca smuđa muvanjem i to gazeći kroz vodu. Ponekad se udalje od obale i preko 300 m. Uglavnom se peca oko panjeva koji su ostali na potopljenim obalama rečnog toka Moravice. Sve u svemu, vrlo interesentan ali i težak način ribolova. Stajanje u vodi, nekada i do brade, držanje štapa i mašinice izvan vode a još uz to i vući veliku ribu bez dobrog oslonca dok se polagano ukopavate i zaglibljujete u meki sloj mulja ispod nogu, nimalo nije lako.

14.jula je ulovljen som od 45 kg, dužine 185 cm i to na pribor namenjen lovu smuđa. Saša Živulović iz Sokobanje, ribolovac sa porodičnom tradicijom i velikim iskustvom, koristio je štap Shimano Aspire 20-50, mašinicu Twin Power 4000, konac Power Pro 0,19 i najslabiji deo pribora, udica Formax 2/0 Aberdin. Tog dana oko 13 časova, Saša je osetio udarac na štapu koji se nije mnogo razlikovao od udarca smuđa. Nakon nekoliko sekundi čekanja usledila je kontra i već tada mu je sve bilo jasno. Znao je da na štapu ima veliku ribu i da će mu biti potrebna sreća da riba prilikom prvog bega ne ode u panjeve. Prvih nekoliko minuta riba je izvlačila strunu bez prestanka, uglavnom pravolinijski, pa mu ništa drugo nije preostalo nego da drži strunu napetu i sačeka dalje namere ribe. I onda se desilo, riba je ušla u panjeve, legla i ni makac. Nebojša Pavlović, Sašin brat i kompanjon u ribolovu, je znao šta je bilo potrebno pokušati. Morao je da otpliva do mesta gde je som legao kako bi zaronio i pokušao da ga ponovo pokrene. To je bio jedini način da nateraju soma da se umori, kako bi ga savladali. I tako nekoliko puta.

Dva ribolovca su nakon skoro sat i po vremena borbe dočekali pomoć sa obale, već umornog soma prihvatili kukom i tada je nastalo slavlje. Slikanje i veselje je trajalo do kasno popodne. Ovo je treći som u poslednjih nekoliko godina koji je uhvaćen od strane ribolovaca iz Sokobanje koji love smuđa u plitkom delu jezera i koji su uspešno izašli na kraj sa velikim somovima na pribor namenjen smuđu. Bilo je neuporedivo više izgubljenih riba, ali ulovi Gorana Todorovića - Bude i Dragana Milenkovića – Gage i sada Saše Živulovića, samo pokazuju da dobar i kvalitetan pribor može da izdrži borbu sa mnogo većim ribama, naravno ako ribolovac poseduje znanje i iskustvo koje se stiče samo na jedan način – stalnim izlascima na vodu. Nama samo preostaje da još jednom od sveg srca čestitamo i kažemo – svaka čast majstori, skidamo kapu.
Som 45kg Bovansko jezero Sokobanja