Sitne deverike na Bovanskom jezeru

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/usrmorav/public_html/includes/menu.inc).
Tokom poslednjih meseci na Bovanskom jezeru je bilo jako puno ulova sitne deverike. Ribočuvari su imali pune ruke posla da obuzdaju veliki broj ribolovaca koji su nezajažljivo lovili sitne primerke koji su ispod dozvoljene mere i koji zaista predstavljaju primerke iz obdaništa ove vrste ribe. Populacija deverika je zaista velika, kao i na većini sličnih veštačkih akumulacija i mnogi ribolovci ne shvataju mere zaštite koje je od ove godine uvelo nadležno Ministarstvo, ali nikako da shvatimo da su propisi i zakoni, nešto što prvo treba poštovati, a onda o njima treba raspravljati. Tužno je videti prepune čuvarke sitnih deverika čija dužina ne prelazi 13cm., kada znamo da ova riba dostiže znatno veće dimenzije (4-5 kg)i kao takva predstavlja ulov za uživanje i pamćenje.

USR Moravica zato moli sve koji dolaze na Bovasko jezero da se pridržavaju propisa kako bi u narednim godina prosečna lovna težina deverike bila veća, jer je ovaj parametar direktno proporcionalan poštovanju minimalnih dozvoljenih mera za sve riblje vrste. O razlozima koji su prouzrokovali donošenje mera zaštite (lovostaj, minimalna dozvoljena mera, dozvoljeni broj komada) se može polemisati, ali to ostavljamo za neku drugu priliku.
Sitne deverike na Bovanskom jezeru