Prva akcija čišćenja Bovanskog jezera

U subotu 27.marta, Udruženje sporskih ribolovaca „Moravica” Sokobanja organizuje akciju čišćenja priobalnog dela Bovanskog jezera. Akciju planiramo u saradnji sa novoosnovanom NVO „Zeleno srce Srbije”, komunalnim preduzećem JKP „Napredak” i opštinom Sokobanja. Početak akcije je u 7 časova, a zborno mesto na raskrsnici magistralnog puta i puta za selo Trubarevac (kod kruške). Molimo sve zainteresovane da sa sobom ponesu rukavice i odgovarajuću obuću a ribolovci svoje meredove. Svedoci smo da su velike poplavne vode u Bovansko jezero donele veliku količinu otpada, prvenstveno plastičnih flaša koje zagađuju i ruže čitavo jezero.

Iz tog razloga smo se odlučili da pokrenemo niz akcija koje bi za cilj imale uklanjanje ovog smeća. Pored uobičajene količine đubreta koju Moravica spira svake godine sa plavnog područja, ovog proleća su jake prolećne vode potpuno uništile zaštitnu ogradu na gradskoj deponiji pa je velika količina smeća došla do jezera. Zbog velikog obima posla biće sigurno potrebno nekoliko sličnih akcija, a narednu bi planirali za Dan planete zemlje 18. aprila.
Generalni stav udruženja je da se svakako treba usmeriti na rešavanje uzroka ovakvih problema ali situacija je toliko alarmantna da su ovakve akcije neophodne. I dalje ćemo nastaviti da ukazujemo na sve probleme i propuste koji ugrožavaju eko sistem naše opštine.

Molimo i pozivamo sve članove ribolovačkog društva i ostale ljubitelje prirode da uzmu učešće u ovoj akciji kako bi pokušali da saniramo štetu.
Prva akcija čišćenja Bovanskog jezera