Malo smo se zaneli

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/usrmorav/public_html/includes/menu.inc).
Pre samo 20-tak dana bili smo zaprepašćeni tekstom koji je izašao u časopisu "Ribolov" koji bliže objašnjava kako je najlakše uloviti sitnu deveriku na Bovanskom jezeru, iako slike koje prate tekst, jasno prikazuje da su ulovi deverike, preko dozvoljenog broja komada i ispod minimalne predviđene mere od 20cm. U poslednjem broju koji je izašao danas 15. oktobra isti autor opet uči čitaoce kako loviti i uloviti što više "beba" deverika, samo na drugačiji način. Prošli put smo pecali plovkom a sada na hranilice i fiderom. Nekoliko godina čitamo njegove izveštaje, a sada je krenuo i sa serijom tekstova u kojima često ima grešaka koje pokazuju da mu je potrebna edukacija.

USR Moravica zato poziva autora ovih tekstova na beslatne časove na kome može naučiti puno korisnih stvari. Svesni da se pomenuti autor može i uvrediti, moramo skrenuti pažnju na neke greške koje ne želimo da vidimo u daljim pisanijama i da upoznamo sa ovim i sve ostale koji su pokušali da kroz pisanu reč, nešto nauče. U poslednjih par godina, smo mogli da pročitamo da se selo koje se nalazi pored Bovanskog jezera, zove Trubarevo iako se ono odvajkada zove Trubarevac, mogli smo iz izveštaja da saznamo da se u reviru na reci Moravici ulovi po neka kalifornijska pastrmka mada je ovaj deo reke poribljen samo potočnom pastrmkom koja je proizvedena na izvoru Moravice i za čije poribljavanje postoji potvrda u srednjoročnim i godišnjim planovima, u izvešajima i zapisnicima inspektora za zaštitu životne sredine i na kraju u pričama i tekstovima ribolovaca koji su revir obišli.

Previše često se pominje niška zajednica kao korisnik ribarskog područja iako je ovu zajednicu činilo 10 udruženja ribolovaca od Kuršumlije do Ražnja. Dugo vremena su mreže na Bovanskom jezeru nalazili niški ribočuvari iako ovo jezero najvećim delom pokrivaju ribočuvari sektora Sokobanja i jednim delom Aleksinac(ribočuvari iz Niša dolaze na Bovansko jezero u doba čuvanja mresta i u retkim prilikama, kada se organizuju veće akcije). Dešavalo se da u izveštajima pominje ulove štuka, dok je štuka na Bovanskom jezeru bila u zabrani,pecalo se "mrestilištu" u periodu od 1. marta do 1. jula, a zabrana za ovaj deo i u ovom periodu na Bovanskom jezeru postoji već 18 godina i t.d.

U poslednje vreme se nešto "navrzo" na sitne deverike,mada postoji osnovana sumnja, koju potpiruju neki "stručnjaci" da to uopšte nisu deverike, nego platike,te da za njih postojeći propisi ne važe. Ovim tvrdnjama su se pridružili i neki odgovorni ljudi kojima takve ideje ne bi smele da padaju na pamet. Nagradno pitanje za sve, ko nam javi latinsko ime za platiku, USR Moravica dodeljuje diplomu. Čitave godine su pristizale neproverene informacije da je na Bovanskom jezeru dozvoljen lov deverike od 15 cm, priče su prenosili oni koje u ovim krajevima zovemo "malkosvetnici". Moguće je da je se pomenuti autor druži sa sličnima.

Na kraju možemo dodati, da nam je pala napamet ideja da od korisnika ribarskog područja tražimo da pokrene prekršajnu prijavu protiv napred pomenutog na osnovu fotografija i priznanja da je sam ulovio sve sa slike.Ipak nećemo,pružamo još jednu šansu gos.spisatelju uz poruku - "Samo te gledamo".