Komentar na ribolovnu sezonu 2010

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/usrmorav/public_html/includes/menu.inc).
Bliži se kraj glavne ribolovačke sezone na Bovanskom jezeru i Moravici, sa prvim hladnim danima na vodi ostaju samo najuporniji, koji će se usmeriti na lov smuđa, štuke i bandara. Ova ribolovna sezona je od samog početka godine bila vrlo specifična i nije donela ulove koje smo svi očekivali. Veliki vodostaji koji su onemogućavali uspešan ribolov, su trajali skoro do juna meseca, nakon toga su stigli lovostaji i dosta nestabilno vreme, pa vrućine u toku letnjih meseci i kad na to dodamo veliko variranje nivoa vode, možemo slobodno reći da ova godina nije ponudila veliki broj kvalitetnih ribolovnih dana.

Ovo se svakako odrazilo na ulove koji su ove godine ostvareni na našim vodama i koji su doprineli da Bovansko jezero i reka Moravicu poseti znatno manji broj ribolovaca nego ranijih godina. Ako na ovu hidrometeorološku sliku,dodamo veliko kašnjenje sa distribucijom ribolovačkih dozvola, haos koji smo imali oko povlašćenih cena za kategorije lica starijih od 65 godina, omladince od 14 do 18 godina i žene, nije ni čudo što je ove godine broj ribolovaca na ovom području bio znatno manji i da je broj ribolovnih dana skoro prepolovljen. Kada na kraju pomenemo da je i cena dozvole, iako je republička, bila predmet nezadovoljstva ribolovaca, ostaje nam da se nadamo, da će manji pritisak ribolovaca i manji ulovi ove godine, blagotvorno delovati na riblju populaciju i da će ovo uz uspešan mrest doprineti da narednu 2011. godinu, čekamo sa nestrpljenjem.

Nastupajući meseci nam nude mogućnost da se okrenemo lovu grabljivica, verujemo da će smuđevi, štuke i bandari biti pri apetitu, kako bi neki ribolovci „ izvadili fleke“ i dobili dodatni stimulans da ovu godinu pamte po nečem dobrom. Pastrmaka je ušla u zabranu pa će reviri na Moravici biti pod posebnom prismotrom, kako bi ova riba imala mogućnost da neometana obavi mrest. I na kraju, molimo sve ribolovce da u nastupajućem periodu, nastave da poštuju propisane mere, da poštuju dozvoljeni broj komada, da poštuju lovostaj pastrmke i želimo im puno lepih dana pored vode i uspeha u ribolovu.