Babuška na Bovnu

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/usrmorav/public_html/includes/menu.inc).
Na Bovanskom jezeru je prošlog vikenda bilo prvih ozbiljnih ulova. Nekoliko ribolovaca iz Sokobanje je u subotu i nedelju ostvarilo lepe ulove babuške koja je iskoristila prve lepe dane i ušla u plitke poplavne vode, kako bi se pripremila za mrest. Babuška je od ove godine, stavljena van zakona, tj. nepostoji ograničenje kada je ova riba u pitanju. Ribolovci ko ribolovci, s jedne strane zadovoljni što mogu da love bez ograničenja a s druge strane uplašeni jer su svesni da bi očekivani pad nivoa jezera mogao da ugrozi mrest, prvenstveno ove vrste. Svi problemi koje je prouzrokovao veliki nivo jezera, kvarovi na ustavama koje regulišu ispuštanje vode iz jezera, prete da velika količina ribe koja je ušla u mrestnu zonu položi ikru koja bi mogla da ostane na suvom.

I ranijih godina smo bili svedoci da je naglo ispuštanje vode iz jezera pravilo nenadoknadive štete po uspešan mrest, pa opet postavljamo pitanje da li će doći vreme kada će postojati koordinacija između onih koji gazduju ribarskim područjem i odgovornih lica iz vodoprivrednih preduzeća.