Prva šaranijada

Prvi put na Bovanskom jezeru od njegovog nastajanja, je organizovana I. Šaranijada. Tako se 28. juna 2007. godine, pod organizacijom Udruženja sportskih ribolovaca „Moravica” iz Sokobanje, okupio veliki broj šarandžija iz naše zemlje. Takmičenje se odažalo u plitkom delu Bovanskog jezera koji obiluje vegetacijom pružajući, kako hranu za šaransku ribu, tako i veoma dobar zaklon za grabljivice. Zato ovaj deo Bovanskog jezera dan i noć čuva naša ribočuvarska služba i to naročito u periodu od 01.03. do 30.06. kada se ovaj deo jezera proglašava za mrestilište.

Šaranijada je počela 28.06.2007. godine oko 11 časova nakon upisivanja takmičara, a trajala je 3 dana. Pecalo se i dan i noć sa najviše tri štapa po takmičaru, dok se hranjenje ribe i plasiranje mamca obavljalo isključivo od obale pomoću kobre ili rakete. Jedan od takmičara je bio i naš reprezentativac a i svetski prvak u lovu šarana održanog u Portugaliji, Baratislav Bukumirović. Uz čašicu domaće rakije i malo pogače, takmičari su odlazili na svoje takmičarske pozicije. Takmičenje je organizovano po principu ekipa. Svaku ekipu je činilo po 3 ribolovca kako bi se menjali u toku ribolova. Dok su ribolovci montirali šatore, stolice, štapove, indikatore i ostali pribor, neki su u kotliću kuvali riblju čorbu a neki hvatali žabe i potom maestralno pripremili žablje batake. Kako god to izgledalo, bataci su bataci, čiji god da su. Izmamili su apetit i kod onih koji baš nisu bili gladni. Na iznenađenje svih učesnika ulova nije bilo. Jednostavno šaran nije hteo mamac. Jedini ulov na ovom takmičenju imala je ekipa koju su činili Saša Živulović, Zvonko Marković i Aleksandar Cvetković. Uhvatili su soma od 8 kg koji je i vraćen natrag u vodu.