Poribljavanje štukom

Pored smuđa i soma, još jedna grabljivica je našla svoje mesto u eko sistemu Bovanskog jezera. Naime, po planu poribljavanja ZOSR „Južna Morava II”, 2006. godine je ubačena i štuka u Bovansko jezero. Pušteno je preko 300 kg. ili negde oko hiljadu komada jednogodišnjih i dvogodišnjih jedinki u veoma dobrom stanju. Pored predsednika zajednice, Nikole Kumanovića, poribljavanje su ispratili i predsednik ribolovačkog udruženja „Moravica” iz Sokobanje, Aleksandar Janković, ribočuvarska služba i naravno ribolovci.
poribljavanje stukom bovansko jezero usr moravica sokobanja
Nakon puštanja prvih jedinki u jezero, videlo se da nije bilo uginuća i da se riba odlično primila. Možemo reći da je za tako dobar rezultat zaslužan i veoma dobro organizovan prevoz ribe od Žabljaka do Sokobanje. Od tog trenutka pa do 1. aprila 2008. godine je trajala zabrana lova na štuku radi što boljeg mresta te ribe. Inače, štuka veoma dobro napreduje u Bovanskom jezeru što mogu da potvrde i prvi ulovi od kojih su neki bili i preko 3 kg.

Mrešćenje štuke u Bovanskom jezeru je veoma dobro. Naime, nije bilo ribolovca a da nije imao po nekoliko štukica blizu dozvoljene mere, koje su naravno vraćali u vodu. One krupnije su hvatane na malo većim dubinama, što na kedera, što na varalice. Danas se uz samu obalu mogu videti grupe malih štuka koje se ili sunčaju ili organizovano love sitnu ribu. Pokazalo se u praksi da lov štuke u letnjim mesecima nije dao nekih rezultata. Kao da ih i nema. Dok je u jesenjim ili zimskim mesecima situacija totalno drugačija. Štuka je tada veoma aktivna i može se bez muke hvatati na varalicu i to krupniji primerci.

Od ribočuvarske službe saznajemo da pojedini ribolovci hvataju i male štuke tj. ispod dozvoljene mere, čak i po nekoliko komada. USR „Moravica” apeluje svim ribolovcima da poštuju dozvoljene mere kako bi sačuvali riblji fond i za naredne generacije. Od 2010. godine stupa na snagu novi zakon o ribolovu koji propisuje veoma visoke kazne za sve vrste krivolova, nedozvoljenog lova i nepoštovanja lovnih mera.