Pomor riba

22.08.2007. god., oko 7.30 časova, meštani dva sokobanjska sela Vrbovac i Trubarevac i brojni sportski ribolovci prijavili su veliko trovanje riba u Moravici, na delu reke između Sokobanje i Bovanskog jezera. Samo dva sata kasnije, na mestu gde se Moravica uliva u jezero, stigli su predsednik opštine Aleksinac, Nenad Stanković, predsednik Ribolovnog područja „Južna Morava 2”, Nikola Kumanović, inspektori zaštite životne sredine iz Niša i predstavnici Zavoda za zdravstvenu zaštitu iz Zaječara. Do pomora je došlo na 8 km nizvodno od Sokobanje, a na više mesta u plićaku pluta ogromna količine uginulih riba. Sa dva mesta je izvađeno po 100kg, odnosno ukupno oko 200kg uginulih riba, a pregledom dna reke je utvrđeno velika količina takođe uginule ribe i gde ih je mnogo više nego na površini Moravice.
pomor riba usr moravica sokobanja
Postojala je sumnja da je do uginuća došlo zbog ispuštanja zagađenih i verovatno otrovnih materija u reku iz sokobanjskog kolektora. Iznad kolektora nije bilo pomora. Uništeno je dosta ribljih vrsta, a bilo je i uginulih primeraka od 1,5kg. Inače mesec dana pre ovog sramnog događaja, dogodio se manji pomor u Moravici, nizvodno od hotela „Zdravljak”, ali je tada stradalo dvadesetak kilograma ribe. Inspekcije iz celog regiona sjatile su se na mesto najnovijeg ekološkog incidenta. Uzorke vode uzeo je Institut za zaštitu zdravlja iz Zaječara, a na lice mesta izašla je republička inspekcija za zaštuižitu životne sredine, veterinarska inspekcija, kao i ekološka inspekcija iz Sokobanje. Rezultati prvih analiza vode iz reke Moravice, u kojoj je došlo do pomora ribe, pokazivali su da postoji jako organsko zagađenje. Šteta je bila ogromna jer na tržištu nema ni danas riblje mlađi ovih vrsta. Nestalo je oko 8 tona ribe koja se više ne može pronaći u Srbiji. Njena nabliža mrestilišta su u Češkoj, ali nelogični zakoni i nedostatak dobre volje „vlasti” onemogućavaju oživljavanje Moravice.

Ono što je i danas evidentno je da briga o ovako lepoj reci ne postoji. Riblji fond trpi koktele raznih pesticide i herbicide koji usled kiše dospu u reku. Tu je i poneko primitivno ljudsko biće koje se i potrudi da otpad izruči u reku, ma kavog on porekla bio. Najveći genijalci su oni koji znaju da operu auto u sred pastrmskog revira ispod Bovanske brane, i to u letnjem periodu kada je vodostaj veoma nizak a količina kiseonika u vodi smanjena. Možda do toga ne bi ni došlo kada bi takvo vandalsko ponašanje bilo kažnjeno?