Istorijat USR Moravica iz Sokobanje

clanska karta za ribolov 1970 sokobanjaUdruženje sportskih ribolovaca „Moravica” iz Sokobanje, osnovano je 1953. godine, zaslugom nekoliko entuzijasta koji su se te godine okupili i po ugledu na veće gradove u Srbiji oformili udruženje koje postoji do danas. U početku malobrojni, osnivači društva su krenuli u organizovane aktivnosti koje su se prvenstveno odnosile na omasovljenje članstva, na popularizaciju ribolova i očuvanje reke Moravice i ribljeg fonda u njoj. Tih godina ribe je bilo mnogo, broj ribolovaca sa kupljenim dozvolama vrlo malo, te je bilo potrebno mnogo truda i volje da se ribolovačka kultura primi na ovim prostorima. Uporedo, sa znanjima koje se tiču samog ribolova, u Sokobanji je rano počela da se razvija i svest o potrebi dobrog gazdovanja i upravljanja ribolovnim vodama. 60-tih i 70-tih godina je u okviru udruženja postojala volonterska ribočuvarska služba dok su članovi upravnog odbora povremeno obilazili Moravicu i ponekad, zajedno sa organima unutrašnjih poslova, bili deo ribočuvarske kontrole. I tada je bilo noćnih dežurstava i čuvanja delova reke gde su bila prirodna mrestilišta.

Pravilnik o ribolovu i pravilima ponašanja na Vrmdžanskom jezeru

vrmzdansko jezero usr moravica Najveći napredak u gazdovanju ribolovnim vodama, se desio ranih 70-tih, kada su ribolovci Sokobanje odlučili da obrate pažnju na malo jezero, na obroncima planine Rtanj. Malo jezero okruglog oblika u neposrednoj blizini sela Vrmdža, sa nekih 200m u prečniku, je 1973. godine poribljeno prvim primercima šarana, srebrnog karaša, linjaka i nešto bodorki i crvenperki. Pošto prilaz jezeru nije bio moguć kolima, ribolovci su ribe prenosili pešačeći skoro kilometar i tako poribili jezero. 1974. godine je donet Pravilnik o ribolovu i pravilima ponašanja na Vrmdžanskom jezeru. Ovaj pravilnik je predviđao tri ribolovna dana u nedelji - četvrtak, subota i nedelja. Broj ulovljenih šarana i linjaka limitiran na 2 komada, a količina ostale ribe na 3kg. Za pecanje na ovom jezeru je bila propisana i dnevna dozvola. Interesantno je što se ovakav pravilnik poštovao i s pravom možemo da se pohvalimo da je predstavljao jedan od prvih, ako ne i prvi revir u Srbiji. Od tog doba je krenuo i razvoj sportskog ribolova, jer su članovi udruženja po prvi put imali vodu na kojoj je bilo moguće organizovati takmičanje po standardima koje propisuju Pravilnici takmičenja sportskog ribolova. Članovi Udruženja sportskih ribolovaca „Moravica”, nisu imali neke zapažene uspehe na raznim regionalnim takmičenjima i kupovima osim u kategoriji pionira i juniora.

Nastanak Bovanskog jezera i ekspanzija ribolova u Sokobanji

Sa nastankom Bovanskog jezera, ribolov u Sokobanji je doživeo veliku ekspanziju i od nekih 80-tak članova, koliko je imalo udruženje te 1978. godine, broj članova je konstantno rastao i poslednjih nekoliko godina se ustalio na broju 400 do 420 članova svih kategorija. Podaci iz 2005. godine pokazuju da, na teritoriji Republike Srbije, samo 0,83 % stanovništva kupuje ribolovačku dozvolu, dok mi u Sokobanji sa 18.500 stanovnika imamo preko 2,2 %. I opet su ribolovci Sokobanje krenuli da ulažu u čuvanje, poribljavanje, jednom rečju domaćinsko gazdovanje poverenim prirodnim dobrima. Sa više ili manje grešaka razna rukovodstva su uvek pred sebe stavljala zadatke koji su imali za cilj očuvanje i unapređenje ribljeg fonda, očuvanje životne sredine i razvoj ribolovnog sporta – prvenstveno mlađih kategorija. Pošto se Bovansko jezero nalazi na teritoriji dve opštine, Aleksinac i Sokobanja, nakon nekoliko godina ukazala se logična potreba da se ribolovci Aleksinca i Sokobanje udruže i zajedno nastave brigu nad ovim prirodnim bogatstvom.

Zajednica sportskih ribolovaca Aleksinac, Sokobanja i Ražanj

Tako je nastala Zajednica sportskih ribolovaca Aleksinac, Sokobanja i Ražanj, koja je gazdovala rekom Moravicom, Bovanskim jezerom i delom Južne Morave. Po našim saznanjima, ovo je prvi oblik ovakvog udruživanja koji je poslužio kao uzor organizovanja Ribarskih područja u Srbiji od 1995. godine pa na ovamo. Po prvi put je za ovo područje urađen petogodišnji Srednjoročni plan gazdovanja koji je važio u periodu od 1990. do 1995. godine. Ova zajednica je u Bovansko jezero unela prve šarane, amure, tolstolobike, somove, smuđeve, krenula u organizovanje još uvek volonterske ribočuvarske službe, ali već solidno opremljene i obučene.
Od 1995.godine Udruženje sportskih ribolovaca „Moravica” iz Sokobanje, radi i funkcioniše u okviru Zajednice organizacije sportskih ribolovaca „Južna Morava II” sa sedištem u Nišu. Kao punopravni član ove zajednice, koja je korisnik ribarskog područja od svog osnivanja, trudimo se da i dalje sledimo put naših predhodnika koji su nam u amanet ostavili ovakav odnos prema ribolovu, prirodi i verujemo da ćemo uspešno brinuti o ovim prirodnim dobrima koje smo pozajmili od svojih naslednika.