Vrutci jezero

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/usrmorav/public_html/includes/menu.inc).
Jezero Vrutci postoji od 1983 godine a dugo je oko 4 kilometra. Spada u grupu hladnih planinskih jezera. Obale jezera su strme, nepristupačne, jer se ono uglavilo medju visoka brda. Ima puno ribe u njemu, pa je omiljeno mesto za pecanje. 1980.-e godine grad Titovo Užice gradi betonsku branu na Djetinji i stvora akumulaciono jezero za snabdevanje vodom. Tako se potapa nekoliko zaseoka, dom kulture, škola i ostaci manastira.
Kotlina Vrutci je dobila ime po tome što su tu izvirala jedan pored drugog dva izvora - jedan sa toplom i jedan sa hladnom vodom.Pored tih izvora se u srednjem veku gradi Manastir Rujno, posvećen Svetom Georgiju.

Kroz kotlinu Vrutci protiče reka Đetinja. Dobila je ime po legendi da su Turci koji su gospodarili starovekovnim Užicem sa zidina Starog grada bacali u reku decu, ili djecu, pa je od toga reka dobila Djetinja tj. Đetinja.

Lokacija

Vrutci jezero