Petničko jezero

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/usrmorav/public_html/includes/menu.inc).
Petničko ili Počibrava jezero se nalazi u istoimenom selu na 5 km od Valjeva. Jezero je malo, površine nekoliko hektara nastalo pregrađivanem 2 manja potoka sa prosečnom dubinom oko 4m a najvećom oko 11m. U blizini je i sportsko-rekreativni centar „Petnica“ sa otvorenim bazenom i terenima za rekreaciju.

Riblji fond Petničkog jezera

Riblji fond je  prilično raznovrstan i broji čak 17 vrsta ribe: šaran, som, tolstolobik, amur, babuška, deverika, bodorka, belica, klen, sunčica, bandar, štuka, bucov, skobalj, cverglan, krupatica i gavčica.
Sa proleća se najčešće peca som koji se uspešno mresti i ima ga u solidnom broju. Hvatani su primerci preko 20kg a kao keder se najčešće koristi manja babuška ili bodorka. Veliki broj ribolovaca peca šarana koji se ovde ne mresti ali se svake godine planski poribljava. Love se komadi od 1 do 3 kg a onih većih preko 10kg.
Dosta se peca tolstolobik, ima ga krupnog i u velikom broju a uhvaćen je primerak od 35 kg. U jezeru su hvatani amuri od 8-12kg i deverike preko 2kg. Babuške ima krupne i preko 1kg ali se ne mresti pa je u ograničenom broju.
Štuke ima u tragovima a hvatani u komadi preko 7kg. Od sitne bele ribe najviše se peca bodorka i belica.

Lokacija

Petničko jezero