Paljuvi jezero

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/usrmorav/public_html/includes/menu.inc).
Jezero Paljuvi je veštačko jezero površine 150 ha nastalo 70-tih godina pregrađivanjem rečice Kladnice, a vodom se snabdeva iz mnogobrojnih potopljenih bunara i izvora. Prosečna dubina jezera kreće se između 1 i 2m. Ima dosta potopljenog granja i relativno malo vodene trave. Pošto je prilično plitko voda se brzo zagreje i riba ima izobilje prirodne hrane i odlične uslove za mrest. Jezero je pogodno za meč ribolov a na brani se povremeno održavaju takmičenja gde se uglavnom koriste štek štapovi od 11.5 do 13 m. Prilaz vodi je dobar tako da se može i kampovati a određene lokacije zauzimaju pasionirane šarandžije koje mesecima pripremaju svoje mesto za predstojeću sezonu.

Riblji fond jezera Paljuvi

Dominantna riba je babuška zbog koje dolazi veliki broj plovkaroša. Babuška se peca na fider ili klasičnu dubinku sa hranilicama. Hvataju se komadi u proseku 300-400gr. Tu je i krupan šaran, deverika, a od grabljivica bandar i štuka. Javi se i krupan cverglan od 500-800gr, naročito na manju ribicu ili parče kedera. Ima nešto i pravog soma koji se retko lovi. Krupan šaran se javlja daleko od obale pa je za dobar komad potrebno razvući i preko 100m. Ribolov iz čamca kao i na većini zatvorenih voda je zabranjen.

Korisnik ovog dela ribarskog područja Srbija-Zapad je privredno društvo „Eko ribarstvo“ doo iz Valjeva (telefon: 014.234.786).

Lokacija

Paljuvi jezero