Garaši jezero

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/usrmorav/public_html/includes/menu.inc).
Jezero Garaši se nalazi na planini Bukulja, od Aranđelovca je udaljeno nešto manje od 10 kilometara i predstavlja omiljeno izletište stanovnika ovog dela Srbije. Nastalo je 1974. godine pregrađivanjem rečice Bukulje kada je potopljeno nekoliko zaselaka sela Garaši. Površina jezera je 300 hektara i prosečne dubine od 6 do 8 metara. Najveća dubina kod brane je skoro 40 metara.

Jezero Garaši ima jednu vrlo pitomu obalu, dok je druga dosta strma i vrlo nepristupačna. Na jezeru nije dozvoljena upotreba čamaca, s obzirom da se koristi kao vodozahvat, te je broj ribolovnih mesta mali u odnosu na dužinu obale. Ima dosta prirodnih prepreka koje predstavljaju idealno stanište i skrovište za garaške šarane.

Riblji fond jezera Garaši

Pre 20 tak godina je uhvaćena na jeyeru štuka od skoro 20 kilograma. Najveći broj ribolovaca na ovom jezeru lovi šarana, a lov ostalih ribljih vrsta koje nastanjuju ovo jezero ( deverike, bodorke, crvenperke, babuške) otežava veliki broj cverglana (američkih somića) i sunčice.

Od ostalih grabljivica ima smuđa, soma i klena. Najveći som sa ovog jezera je težio skoro 50 kilograma.

Lokacija

Jezero Garaši