Ćelije jezero

Jezero Ćelije je veštačka akumulacija nastala pregrađivanjem reke Rasine, desne pritoke Zapadne Morave. U neposrednoj je blizini Kruševca.  Površina jezera iznosi oko 598 kvadratnih kilometara a najveća dubina jezera iznosi 41 metar. Sastoji od tri basena: zlatarskog, vasićkog i vodozahvatnog.
Pre nekoliko godina, na dužini od 600 metara sređena i ribolovna staza. Kruševački ribolovci su od 1996. godine organizuju poznati „Čigra kup“, takmičenje u pecanju bele ribe na plovak.
Na jezero može da se stignete iz dva pravca: Niša, odnosno Prokuplja – Blaca i Kruševca.

Riblji fond jezera Ćelije

Dominantne riblje vrste su: šarani, smuđevi, deverike, babuške, bodorke i grgeči. Najzanimljiviji lоv grgeča – udicоm na plоvak a kao mamac se koristi glistie, ribice-kederi ili kоmadići ribe. Na ovoj vodi su hvatani krupni primerci šarana – preko 15 kg. u periodu septembra - oktobar. I smuđ je prepoznatljiva riba ovog jezera. Kruševljani ga, uglavnom, love – muvanjem ili varalicom. Ima deverika, i to krupnih  -  preko 2,5 kilogramaa traže se na dnu. Love se na plovak i dubinskim načinom tokom cele godine. Najuspešniji period je negde od ranog proleće, pa sve do kasne jeseni.

Kapitalni ulovi soma (oko 60 kg.), šarana preko 20 kg, smuđa oko 10 kilograma, mame veliki broj ribolovaca na obale jezera Ćelije.Posebno uspešan može da bude ribolov deverike, svim poznatim tehnikama.

Mada je poslednjih nekoliko godina ovo jezero, promenilo nekoliko korisnika i bilo prepušteno na milost i nemilost ribokradicama svih profila, nadamo se da će Kruševljani koji su ponovo preuzeli gazdovanje uspeti da situaciju na ovoj akumulaciji srede i urede.

Ovo jezero uz Bovansko jezero i Gružansko jezero predstavlja najposećeniju ribolovnu vodu u Srbiji.

Lokacija

Jezero Ćelije