Vlasinsko jezero

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/usrmorav/public_html/includes/menu.inc).
Vlasinsko jezero je veštačko jezero stvoreno od reka Vlasine i Vrle i jedno je od najvećih u Srbiji. Okruženo planinama Gramada, Vardenik i Čemernik, nalazi se na teritoriji opštine Surdulica, na 1.213 m nadmorske visine. Vodom ga napajaju Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka, Lisinska reka, Ljubotenska reka, Strvna i Čemerčica sa svojim pritokama.
Dugačko je 12km, a široko od 1 do 3km. Na pojedinim mestima dostiže dubinu i do 35 metara. Temperatura vode na površini jezera u sunčanim danima jula i avgusta iznosi 21 - 23 stepena. Specifičnost jezera su plutajuća ostrva od treseta, koja su proizvod vekovnog raspadanja mahovina tresetnica.

Istorijski zapisi koji spominju Vlasinsku visoravan potiču još od XVIII veka pod nazivom Vlasinsko blato ili Vlasinska tresava zbog nagomilanog treseta i blata nastalog spiranjem rečnih tokova. Na taj način je u kanjonu dugom 20 km stvorena močvara koja je na pojedinim mestima bila ispunjena živim peskom.

Riblji fond

Vlasinsko jezero je bogato grgečom, klenom, somovima, šaranima, belim amurima i pastrmkom.

Lokacija

Vlasinsko jezero