Smilovska jezera

Smilovska jezera – Savat I i Savat II su veštačke akumulacije koja su napravljene u periodu od 1979 do 1985 godine, za potrebe navodnjavanja i odvodnjavanja kraškog polja iznad sela Smilovci po kome su i dobila ime. Od Dimitrovgrada su udaljena 10-tak kilometara u pravcu severa, i do njih vodi dobar asfaltni put.
Savat I je manje jezero i prostire se na 5,5 hektara, sa najvećom dubinom od 6 metara, dok je Savat II veći po površini, ima oko 22 hektara sa istom maksimalnom dubinom. Jezera su na nekih 700 metra nadmorske visine, pa je potrebno dobro se opremiti i toplo obući, ako imate nameru da ovde prenoćite, pogotovo što oko jezera nema visokog rastinja i vetar duva skoro neprestano.

Trenutno nije jasno ko gazduje jezerima ali je raniji vlasnik bila zemljoradnička zadruga iz Dimitrovgrada. Pored osnovne namene, jezera su korišćena u svrhe privrednog ribolova, te se svake godine ulov riba kretao i do 50 tona.

Riblji fond Smilovskih jezera

Za obavljanje ribolova na ovim jezerima, je potrebna kupovina dnevne dozvole, koju možete nabaviti kod ribočuvara. Riblji fond ovih jezera je još uvek dovoljno bogat, da ova jezera predstavljaju omiljenu vodu lokalnih ribolovaca. Moguće je uloviti kapitalne primerke amura,šarana i štuke. Pored pomenutih vrsta u jezeru ima crvenperke, bodorke, babuške i soma.
Savat I i II su jedna od retkih jezera u Srbiji koja na svojim obalama imaju veliki broj uređenih ribolovačkih mesta.

Lokacija

Smilovska jezera