Oblačinsko jezero

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2396 of /home/usrmorav/public_html/includes/menu.inc).
Jezero se nalazi kod Prokuplja, pored sela Oblačina. Put vodi do same brane, gde se nalazi betonsko parkiralište i motel „Jezero“. Nastalo je početkom šezdesetih godina prošlog veka isušivanjem Oblačinske bare i pretvaranjem u jezero.Najdublje je negde na sredini, ali idealni delovi za ribolov su priobalni. Sagrađena je i betonska pista za ribolov na kojoj sva niška udruženja ribolovaca organizuju takmičenja u lovu udicom na plovak.

Riblji fond Oblačinskog jezera

Jezerom dominiraju šaranske vrste riba. Primat pripada babuški, zatim šaranu, amuru, tolstolobiku i sitnim primercima amurskog čebačoka (usisivača), linjak, beovica. Amur takođe nastanjuje jezero. Za lov, osim kuvanog kukuruza, preporučuje se bareni (i kuvani) pasulj i pa grašak, a u kasno proleće i plodovi duda u sve tri boje. Najveće babuške love se oko brane a najbolje ih je pecati u junu nakon mresta.
Love se, uslovno rečeneo,  dve vrste babuške.  Prva – mutirana sa relativno niskim telom i druga klasična – tj. srednja, sa visokim, normalnim izgledom. Šaranana Oblačini love, uglavnom, na dva načina: dubinskim metodom, tzv. „grundovanjem“ i klasičnom  „na plovak“. Za oba sistema mesto se obavezno prehranjuje.

Lokacija

Oblačinsko jezero