Jezero Barje

Jezero Barje je nastalo pregrađivanjem Veternice, u klisuri koja se proteže u smeru sever-jug u podnožju planine Kukavice. S obzirom da Veternica u svom gornjem toku ne prolazi kroz naseljena mesta, voda ovog jezera je toliko čista da je moguće piti. Nastalo je za potrebe vodosnabdevanja Leskovca i okolnih mesta, u periodu od 1985 do 1990 godine. Ukupna površina jezera je oko 13 kvadratna kilometra, a dužina je oko 8 kilometara. Na pojedinim mestima širina nije veća od 200 metara. Pošto je nastalo u klisuri, prosečna dubina jezera je velika i dostiže i do 35 metara.

Najbliže veće naseljeno mesto je Vučje, a od Leskovca se nalazi na nekih 25 kilometara. Zbog svog položaja, t.j. predstavlja slepo crevo kad su magistralni putevi u pitanju, do jezera je teško doći. To je osnovni razlog što ovo jezero ne posećuje veliki broj ribolovaca, uglavnom Vranjanci i Leskovčani. Obale jezera su vrlo nepristupačne i tokom letnjih meseci ima dosta zmija.

Riblji fond jezera Barje

Jezero je poribljeno smuđem, deverikom, babuškom, štukom,šaranom i tolstolobikom, a jezero nastanjuju i klen ( koji je autohtona vrsta ), belica, bodorka, bandar i sunčica. U jezeru postoji i zavidna populacija rečnog raka. Mali broj ribolovaca, koji dolazi na jezero uglavnom lovi smuđa i ređe štuku, na prirodne mamce, deveriku i babušku uglavnom na ček. Populacija klena je vrlo velika i ova riba u jezeru dostiže zavidne dimenzije, komadi i preko 2 kilograma.

Lokacija

Jezero Barje