Divljansko jezero

Divljansko jezero je veštačko jezero nastalo pregrađivanjem Koritničke reke. Napravljeno je 1983 godine kao takozvana kompenzaciona brana, tj. u svrhu taloženja nanosnog materijala i mulja.

Na nekih 5 kilometara od Bele Palanke, na putu za Babušnicu, smestilo se lepo i pitomo jezero koje se, prostire na nekih 8 hektara, dugačko 700, a široko i do 130 metara. Prosečna dubina se kreće oko 3 metra, mada ima delova oko brane koja imaju i do 6 metara. Gornji deo jezera, gde je ušće reke Koritnice, je obrastao vodenom vegetacijom i sa maksimalnom dubinom od 2 metra predstavlja prirodno mrestilište. Središnji deo ima dosta podvodnih prepreka, pa predstavlja vrlo izgledno stanište za divljnske šarane.

2002. godine je došlo do havarije na brani, pukla je ustava i jezero je iscurelo za nekoliko dana. Sav riblji fond jezera koji je gajen i čuvan od strane Belopalančana, otišao je u Nišavu zajedno sa svom vodom. Ipak, sanacija brane i kompletnog jezera je brzo urađena, pa je Divljansko jezero dobilo drugu šansu.

Riblji fond Divljanskog jezera

Ribolov klena je nešto što definitivno predstavlja zaštitni znak Divljana, i nekad i sad, kad jezero živi drugi život. Poribljeno je krupnim primercima šarana, a deverike,bodorke, babuške i belice ima u izobilju. S obzirom da je jezero revitalizovano pre samo 8 godina, brojnost autohtonih ribljih vrsta, klena i krkuše i potočne mrene je zavidna.

Pošto su prilikom ponovnog poribljavanja, u jezero pušteni veći primerci šarana, već ima ulova riba koje dostižu preko 13 kilograma. Po rečima ribolovaca, ima i ulova soma, koji je pušten od strane ribolovaca.

Lokacija

Divljansko jezero