Brestovačko jezero

Brestovačko jezero se nalazi na nekih 10 kilometara od Bojnika i interesantno je zbog nekoliko imena kojim ga nazivaju meštani i ribolovci. Pored Brestovačkog, zovu ga i Bojničko, Bubličko i Radansko jezero. Iz Niša se do jezera stiže preko Doljevca i Žitorađe, direktnim odvajanjem sa auto puta kod sela Brestovac, ispred Leskovca a oni koji dolaze iz pravca Prokuplja, moraju preći preko prevoja Beli kamen, koji se nalazi na 1000 metara nadmorske visine. Samo jezero je na nekih 400 metara.

Nastalo je 70-tih godina, pregrađivanjem Puste reke i pri najvećem vodostaju ima do 75 hektara vodene površine. Veći deo jezera je pravilnog oblika i postoje samo dva zaliva od kojih je veći onaj u kome se nalazi ušće Puste reke. Taj plići deo jezera predstavlja i mresnu zonu za većinu ribljih vrsta koje žive u jezeru.

Riblji fond Brestovačkog jezera

Pored lepe populacije klena koji je kao vrsta opstao sa nastankom jezera, u jezero je u nekoliko navrata puštano kroz planska poribljavanja, smuđ, šaran, som, deverika. Takođe ima amura, bodorke belice, sunčanice. Primećeno je prisustvo grgeča balavca, koga nema tako često u ovim južnim krajevima.
Za ribolov su interesantne sve pomenute vrste, a jezero ima dosta izglednih i pristupačnih mesta za uživanje u ribolovu.

Lokacija

Brestovačko jezero